شامپو چیست ؟
شامپو (به انگلیسی: Shampoo)، از یک واژه هندو به نام چامپانا (Champana) به معنای ماساژ دادن گرفته شده.
قبل از پیدایش شامپو به صورت امروزی، مردم برای شستشوی موی خود از مواد گیاهی مانند سدر و چوبک و کتیرا یا مواد معدنی مانند خاکهای سیلیسی استفاده مینمودند.
زمانی که شامپوهای رایجی که امروز در تمام خانهها موجود است هنوز ساخته نشده بودند، انسانها برای تمیز کردن موهای سر خود از صابون استفاده می نمودند که از چربیهای حیوانات مختلفی تشکیل شده بود.
از جمله دیگر شویندههای مورد استفاده انسانهای پیشین میتوان به موارد روبرو اشاره کرد: رزماری، زرده تخم مرغ، چای سیاه، عصاره نیشکر، سرکه و آب
از آنجا که موهای افراد با هم تفاوت دارد، شامپوهای متفاوتی نیز ساخته میشود.
برای انتخاب شامپوی مناسب، بهترین راه این است که انواع مختلف شامپو را امتحان کنیم تا بتوانیم بهترین نوع را برای موی خود انتخاب کنیم.
از ویژگیهای یک شامپوی سالم میتوان به سهولت شستشو، عدم تحریک پوست و چشم و بوی مطبوع آن اشاره کرد.
انواع شامپو
1- شامپوهای تخصصی
شامپو ضدشوره
شرکتهای تولید کننده محصولات آرایشی-بهداشتی شامپوهای مخصوصی را برای افرادی که دارای شوره سر هستند تولید کردند. این شامپوها شامل قارچ کشهایی حاوی کتوکونازول و پیریتیون روی و سلنیوم سولفید است که شوره سر را با کشتن malassezia کاهش میدهد.
قطران زغال سنگ و اسید سالیسیلیک و مشتقات آنها نیز گاهی” به خوبی استفاده شدهاند. با وجود موفقیت بزرگ شامپوهای مشبع، انتخابهای دیگری برای کسانی که علاقهای به استفاده از شامپوهای شیمیایی ندارند وجود دارد.
شامپوهای ارگانیک و طبیعی انتخابهای دیگری هستند.
2- شامپو پاک کننده
شامپوهای پاککننده با نامهای شامپو اصلاح و شامپوهای تمیزکننده نیز شناخته میشوند. کاربرد آنها برای تمیز کردن عمیق و زیاد است و آنها شامل سورفکتانتهای سنگین و فراوان هستند.
از این مدل نباید همیشه استفاده کنید و این یک مدل شامپوی موقت است. استفاده مداوم از آن سبب از بین رفتن روغن مو میشود و حتی ممکن است به پیاز مو نیز آسیب بزند.
در این شامپوها از سورفکتانتهای سولفات استفاده شده. که همین امر سبب آسیب زا بودن در استفادههای طولانی مدت شده.
سورفکتانتهای سولفات در مواد دیگری مانند تهویه سنگین، اسپری مو، محصولات سیلیکون، ژل و غیره نیز استفاده میشود.
3- شامپو روزانه
شامپوهای روزمره مخالف شامپوهای شفاف هستند.بسیاری از مردم هر روز نیاز به شامپو دارند، چرا که تحمل دوری از حمام را ندارند،و یا در اثر عادت باید هر روز دوش بگیرند که البته دوش بدون شامپو، بهداشتی نیست.
برای این افراد یک شامپوی ملایم مورد نیاز است. شامپوهای روزمره ضعیف عمل میکنند و البته که خاصیت تمیزکنندگی نیز دارند.این مدل اغلب معادل شامپوهای کودک است که شامل سورفکتانتهای خفیف میباشد.
4- شامپو مخصوص موهای چرب
شامپو موهای چرب شبیه به شامپوهای روزمره است.این شامپوها به منظور بهینه سازی پوست برای پوست سر و شفت مو طراحی شدهاند.
این کار با انتخاب مواد شوینده قوی و کمترین استفاده از تهویه مطبوع انجام میشود که بر خلاف شامپوهای روزمره، چربی مو را کاملاً از بین میبرد.این محصول اغلب حاوی مواد شوینده سولفات یا سولفات سوزاننده است.
5- شامپو تقویت کننده موی سر
همانطور که از نام آن مشخص است، شامپو برای تقویت و اضافه کردن به حجم مو طراحی شده.این شامپوها اغلب چربیها، روغنها یا سیلیکونها را بر روی موها قرار میدهند.البته که موها را به اندازه کافی تمیز میکنند و خاصیت تمیزکنندگی خود را حفظ کردهاند.
این شامپوها اغلب حاوی مواد ویژه ای هستند که میتوانند روی موها قرار بگیرند تا اصطکاک را در ریشه مو اضافه کنند.این شامپوها سبب افزایش حجم مو و افزایش زیبایی برای مشتریان خاص خود میشوند.
6- شامپوهای تقویت کننده
شامپوهای دارویی متشکل از شامپوهایی هستند که به جای پاک کردن، برخی از مزایای دیگر را به پوست سر میدهند.شایعترین شامپوهای دارویی برای کاهش خارش پوست و یا مقیاس زدایی استفاده میشوند.
این محصولات به عنوان داروهای بدون نسخه طبقهبندی میشوند،زیرا حاوی مواد فعال مانند مشتقات ترید، اسید سالیسیلیک، سولفور، سولفید سلنیوم، پی وی پی، پی ویلی پلیرین و ید، فنول کلرید و پرییتین روی میباشند.
شامپوهای دارویی، دارای چندین عملکرد هستند:برای حذف موهای زائد، برای حذف مقیاس پوست، برای کاهش مقیاس تولید پوست سر، و به عنوان یک ضد باکتری و ضد قارچ عمل میکنند.
برخی از شامپوهای دارویی نیز برای ریزش مو طراحی شدهاند.برخی شرکتها مینوکسیدیل موجود در فورمولاسیون را برای جلوگیری از ریزش مو بیشتر استفاده میکنند.برخی دیگر حاوی اسانسهای طبیعی هستند که باعث تحریک جریان خون در پوست سر میشوند.
7- شامپو شناگر
این شامپو بهطور خاص برای حذف کلستر و مس استفاده میشود. این نوع شامپو حاوی یک ماده شیمیایی است که میتواند یونهای مس را به دام انداخته و اغلب حاوی اسید اسکوربیک می باشد.
8- شامپو مخصوص موهای رنگ شده
بسیاری از شرکتها شامپوهای مناسب برای موهای رنگ شده را توسعه دادند که بسیاری از آنها حاوی پاککنندههای ملایم هستند. این مواد می توانند به ترمیم ساقه مو کمک کرده و همچنین روند سفید شدن آن را به تاخیر بیاندازند.
8- شامپو گیاهی
نوع دیگری از شامپو ساخته میشود که به آن شامپو گياهي یا شامپو طبیعی نیز گفته میشود.
این نوع شامپوها معمولا از مواد گیاهی و ارگانیک ساخته شده و یا فاقد سولفات های شیمیایی هستند و یا با کمترین مقدار سولفات ( صرفا جهت ایجاد کف و تمیزی) ساخته میشوند.
عموما در شامپوهای گیاهی از عصاره گیاهان مختلف و یا روغنهای طبیعی استفاده میشود. که به هنگام استفاده خواص و فوایدعصاره یا روغن گیاهی استفاده شده به مو، ریشه مو، ساقه مو و پوست سر میرسد.
در راستای تولید محصولات آرایشی بهداشتی گیاهی و طبیعی ایران کازمد انواع شامپوهای گیاهی و باکیفیت را تولید نموده و به صورت عمده و تک به متقاضیان گرامی عرضه مینماید.