ناخن‌ها | علائم ناخن‌ها  از کدام  بیماری‌ها خبر می دهند

ناخن‌ها بخشی از دستگاه پوششی مانند پوست، مو و غشاء مخاطی هستند که برخلاف سایر اعضای این سیستم فاقد سیستم عصبی و خونرسانی هستند.

آناتومی ناخن‌ها

صفحات حفاظتی که ناخن‌ها نامیده می‌شوند، انتهای انگشتان دست و انگشتان پا را می‌پوشانند. ناخن‌ها اساساً از کراتین که یک پروتئین درشت مولکول در مو و پوست است، تشکیل می شوند.

ناخن‌ها از ماتریکس که زیر یک چین پوستی به نام کوتیکول قرار دارد و از لانولا (ماهک) که منطقه‌ای هلالی شکل در قاعده ناخن است، رشد می‌کنند.

جدا از جاذبه‌های زیبایی شناختی، ناخن‌ها وظایف دیگری نیز به عهده دارند که کمک به بلند کردن اجسام با ایجاد تکیه‌گاه برای بافت انگشتان یا دست کاری اجسام از آن جمله است.

اما از همه این‌ها  مهم‌تر این است که شکل ظاهری و رنگ ناخن‌ها بازتابی از وضعیت عمومی سلامت بدن هستند.

ناخن‌ها
ناخن‌ها

به عنوان نمونه وقتی ناخن‌ها به راحتی می‌شکنند و ترک می‌خورند از مشکلات احتمالی تغذیه‌ای خبر می‌دهند. همچنین کمبود ویتامین A  و کلسیم نیز باعث خشکی و ورقه ورقه شدن پوست ناخن‌ها می‌شود.

کمبود پروتئین، فولیک اسید، ویتامین B که برای رشد سلول‌ها و احیای سلول‌های مرده ضروری است و کمبود ویتامین C موجب افتادن ناخن‌ها می‌شود. کمبود پروتئین باعث ایجاد راه راه‌های سفید بر روی ناخن‌ها می‌شود.

در عین حال یک نوع کمبود اسید هم ممکن است باعث ترک خوردن و دو نیم شدن ناخن‌ها شود.

مشهودترین بخش ناخن‌ها، صفحه آن است. این قسمت بر روی بستر ناخن که یک ناحیه غنی از رگ‌های خونی است قرار گرفته‌است.

کاشت ناخن‌ها

افراد به دلایل مختلفی کاشت ناخن انجام می‌دهند؛ برخی صرفاً برای زیبایی و برخی دیگر به دلیل مشکلات ناخن‌ها و برای پوشاندن ناخن‌هایی که به گفته خودشان رنگ و روی زیبایی ندارد انواع کاشت را تجربه می‌کنند.

پالت طراحی کاشت ناخن استفاده از این ناخنها برای افرادی ناخن‌های ضعیف و شکننده دارند و همچنین افرادی که عادت به جویدن ناخن دارند بسیار مناسب است. چون مانع این رفتار آن‌ها می‌شود.

برای عمل کاشت ناخن موارد زیادی را باید رعایت کرد ابزار کاشت ناخن و مواد کاشت ناخن را باید شناخت و زیر نظر متخصص این کار را انجام داد.

ناخن‌ها
ناخن‌ها

رازهایی که ناخن‌ها  فاش می کنند

ناخن‌های منحنی و قوزدار احتمال وجود بیماری‌های ریوی، کبدی و حتی سرطان را افشا می‌کنند.

البته ناخن برخی افراد به‌طور ژنتیکی به این شکل است. بهتر است هر گونه تغییری در شکل ناخن‌ها را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید تا خیالتان راحت شود.

ناخن‌های سرد و رنگ پریده، ضعف عروق در ناحیه نوک انگشت‌ها، سردی و رنگ پریدگی ناخن‌ها می‌تواند نشان از آرتریوپاتی، نارسایی قلبی یا ریوی باشد.

ناخن‌های ضعیف، نرم یا شکننده می‌توانند نشان دهنده کمبود مواد مغذی بدن به ویژه آهن باشند.

ناخن‌های سفید امکان وجود بیماری‌های گوارشی، ریوی یا لنفوم (نوعی سرطان خون) را نشان می‌دهند.

ناخن‌های قهوه‌ای خبر از بیماری‌های هورمونی می‌دهند و لکه‌های کوچک قرمز رنگ روی ناخن‌ها احتمال وجود بیماری‌های خودایمنی را آشکار می‌سازند.

در نهایت اینکه قرمزی اطراف ناخن‌ها می‌توانند نشان از درماتومیوزیت باشد.

وجود سیلیسیک اسید در عصاره دم اسب از شکنندگی، ترک خوردگی، پوسته شدن ناخن‌ها جلوگیری کرده و سبب استحکام و تقویت آن‌ها می‌شود.

سنجش میزان بهبودی ناخن براساس شاخص NPSI صورت می گیرد که خلاصه Nail Psoriasis Severity Index است

نرم و شکننده بودن ناخن‌ها، می‌تواند به دلیل خشک بودن ریشهٔ ناخن باشد. این حالت می‌تواند به دلیل شنا کردن، استفاده از لاک پاک کن، و ظرف شستن مداوم و بدون دستکش یا فقط به دلیل زندگی در محیطی با رطوبت کم باشد.

دلایل دیگری مثل محصولات شیمیایی (برای مثال، اگر از محصولات پاک‌کنندهٔ شیمیایی زیاد استفاده می‌کنید) یا بالارفتن سن محتمل هستند.

بعضی وقت‌ها، کم‌کاری زیاد تیروئید نیز باعث بروز این مشکل می‌شود. برای بهبود ناخن‌های ترک خورده، لوسیون‌های مرطوب‌کنندهٔ قوی بر روی آن‌ها بزنید.

ناخن نیز مثل پوست، جذب‌کننده است و لوسیون می‌تواند از خشک شدن ناخن در آینده، جلوگیری کند. به گفته محققان بهتر است محصولاتی را انتخاب کنید که حاوی اسید هیالورونیک و گلیسیرین باشند.

اگراین کار به شما کمکی نکرد، می‌توانید مصرف بیوتین را به عنوان مکمل رژیم غذاییتان نیز امتحان کنید تا سبب رشد ناخن‌های سالم شود. البته حتماً با پزشک خود نیز مشورت کنید.

با دقت به چند نکته ساده به راحتی از ناخن‌های خود مراقبت کنید و با روش‌های خانگی ناخن‌های زیبا و محکمی داشته باشید. برای مراقبت از ناخن‌های خود مانیکور کردن تنها گزینه موجود نیست در واقع، شما باید به‌طور روزانه از ناخن‌های خود مراقبت کنید.

روش های مراقبت از ناخن‌ها

راه‌های مراقبت از ناخن شامل بخش‌های مختلفی همچون آشنایی و استفاده از مواد غذایی مفید برای رشد و استحکام ناخن‌ها و رعایت اصول بهداشتی می‌باشد.

  • ناخن‌ها را همیشه تمیز نگهدارید چون معمولاً همه مشکلات ناخن از میکروب‌ها و باکتری‌ها شروع می‌شوند.
  • برای بلند کردن ناخن‌ها باید مرتباً به آن‌ها رسیدگی کنید.
  • روزانه ناخن‌ها را تمیز کنید و پس از شستشو دست‌هایتان حتماً ناخن‌هایتان را کاملاً خشک کنید.
  • این امر همچنین از تجمع خاک و باکتری‌ها در زیر ناخن‌هایتان جلوگیری می‌کند.
  • ناخن‌هایی که دائماً با آب شستشو داده می‌شوند، به راحتی قابل شکستن هستند.
ناخن‌ها
ناخن‌ها

آنچه ناخن‌ها می گویند

چگونه رنگ، بافت و سایر ویژگی های ناخن‌ها می تواند مشکلات سلامتی داخلی بدن شما را منعکس کند. برای درک بهتر علائم ناخن‌ها درباره سلامتی عمومی بدن تان با ما همراه باشید.

رنگ ناخن ها

1- ناخن های زرد : در بیشتر موارد، ناخن های زرد نشان دهنده عفونت قارچی هستند. اگر به موقع درمان نشود، این وضعیت ممکن است وخیم تر شود و ممکن است ناخن های شما حتی یک رنگ مایل به سبز به دست بیاورند و فرو ریخته شوند. از دیگر دلایل احتمالی رنگ زرد می توان به پیری، مشکلات ریوی ناشی از استعمال دخانیات و استفاده مکرر از ناخن های اکریلیک با کیفیت پایین اشاره کرد.

2- ناخن های سفید : ناخن های سفید با نوار صورتی در قسمت بالا (یا  ناخن های تری ) می تواند نشانه نارسایی احتقانی قلب، نارسایی کلیه، دیابت و برخی مشکلات کبدی مانند هپاتیت یا سیروز باشد. گاهی اوقات ناخن های تری نیز ممکن است در اثر پیری ایجاد شود.

3- ناخن های کم رنگ: اگر ناخن های شما بسیار کم رنگ است، احتمالاً دچار  کمبود تغذیه ای یا مشکل گردش خون هستید که مانع از رسیدن خون به نوک انگشتان شما می شود. در موارد شدید، این حتی ممکن است منجر به کم خونی یا فقر آهن در خون شما شود.

4- ناخن های قرمز تیره: ناخن های قرمز تیره ممکن است نشان دهنده بیماری قلبی باشد. اگر قرمزی به طرف ناخن‌ها و کوتیکول های شما گسترش یابد، این ممکن است نشانه بیماری خود ایمنی به نام لوپوس باشد.

5- بنفش شدن ناخنها : ناخن های مایل به آبی یا بنفش معمولاً بدان معنی است که بدن شما اکسیژن کافی دریافت نمی کند. از دیگر دلایل احتمالی می توان به مشکلات قلبی و مشکلات ریه مانند آمفیزم و برونشیت مزمن اشاره کرد.

6- رنگ های دیگر ناخن : رنگ های دیگر ناخن های شما ممکن است نشانه مشکلات مختلف سلامتی باشد. به عنوان مثال، اگر ناخن های شما قهوه ای می شوند، این ممکن است نشانگر  ابتلا به بیماری تیروئید یا مشکلات تغذیه ای باشد.

ناخنهای رنگی خاکستری معمولاً با مصرف برخی از داروهای بدون نسخه مانند قرص ضد مالاریا ایجاد می شوند.

بافت ناخن ها

1- ناخن های ترک خورده معمولاً با کم کاری تیروئید مرتبط هستند، شرایطی که تیروئید شما کم کار است.

ناخن های خشک و خرد شده نیز ممکن است نشانگر کمبود ویتامین A، C و ویتامین B7 باشد که به عنوان بیوتین نیز شناخته می شود.

یکی دیگر از دلایل احتمالی این مشکل ناخن استفاده بیش از حد لاک ناخن است.

2- خطهای عمودی معمولاً مانند علائم چین و چروک روی صورت شما علامت طبیعی پیری است.

اما اگر در سنین جوانی برجسته تر شوند، این ممکن است به این معنی باشد که شما از ویتامین B12 یا کمبود منیزیم رنج می برید.

3- خطهای افقی معمولاً نتیجه ضربه مستقیم به ناخن شما هستند. با این حال، اگر آنها را همزمان در بیش از یک ناخن مشاهده کردید، ممکن است نشانه بیماری جدی مانند تب سرخچه یا ذات الریه باشد.

4- ایجاد حفره روی ناخن ممکن است نشان دهنده مشکلات پوستی مانند پسوریازیس، اگزما و درماتیت باشد.

همچنین ممکن است نشانه اولیه اختلالات بافت همبند شامل آرتروز التهابی باشد، بیماری که بر مفاصل شما اثر می گذارد.

رشد ناخن ها

1- ناخن های قاشقی (یا کولیونشیا )، پدیده ای است که ناخن های شما مانند یک قاشق به نظر می رسد، ممکن است نشانه ای از هموکروماتوز باشد، اختلالی است که وقتی بدن شما آهن زیادی تولید می کند. آنها همچنین با کم خونی فقر آهن، بیماری قلبی و گردش خون ضعیف همراه هستند.

2- هنگامی که ناخن های شما بلند می شوند و ناخن های شما به سمت پایین خم می شوند این نوع رشد ناخن می تواند نشانه کمبود اکسیژن در خون شما باشد که معمولاً در اثر بیماری ریه ایجاد می شود. همچنین می توان به بیماری کبد یا کلیه، مشکلات قلبی، بیماری التهابی روده و ایدز مرتبط باشد.

3- ناخن هایی که از جای خود جدا می شوند، معمولاً نشان دهنده پرکاری تیروئید است، شرایطی که غده تیروئید شما هورمون های زیادی را به بدن شما منتقل می کند. همچنین می توانند عفونت قارچی، پسوریازیس، گردش خون ضعیف یا  آمیلوئیدوز یا مقدار اضافی پروتئین آمیلوئید در اندام‌ها و بافت های شما را نشان دهند.

سایر ویژگی های ناخن

1- خطوط عمودی که از کوتیکول تا نوک ناخن شما امتداد دارد ممکن است نشانه ای از  ملانوما زیرجلدی باشد، یک نوع واقعا خطرناک از سرطان پوست.

بنابراین حتی اگر این خطوط هیچ دردی را در ناخن‌ها ایجاد نمی کنند، بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید.

2- اگرچه اکثر مردم بر این باورند که نوارهای سفید به معنای کمبود کلسیم است، اما در واقع درست نیست. آن تغییر رنگهای سفید روی ناخن های شما معمولاً حاکی از عدم تعادل پروتئین است.

علاوه بر این، آنها ممکن است در نتیجه نارسایی کلیه ظاهر شوند.

3- پوست قرمز و بادکرده اطراف ناخن‌ها شما معمولاً نشان دهنده التهاب چین های ناخن است. اگر التهاب با تورم زیاد همراه باشد، این می تواند به دلیل عفونت موسوم به پونیشیا باشد.

از دیگر دلایل پوست قرمز اطراف ناخن شامل اختلالات بافت همبند – به ویژه بیماری لوپوس است.