کمبود اقلام دارویی در کشور شدت گرفته است

کمبود اقلام دارویی در کشور شدت گرفته است


اخبار ایران کازمد - سالم‌خبر: درحال حاضر نحوه‌ی تامین و تخصیص ارز و زیان ده بودن تولید دارو نقش تعیین کننده ای در تامین یا کمبود دارو دارند با در نظر گرفتن این شرایط کمبود اقلام دارویی در کشور شدت گرفته است.

محمد عبده‌زاده، رییس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در گفت‌وگو با سالم‌خبر با بیان این مطلب افزود: برای چگونگی تخصیص ارز دارو سندیکای صاحبان صنایع دارویی کشور با سازمان غذا و دارو و بانک مرکزی خرداد ماه چندین جلسه برگزار کرد که یکی از نتایج آن یک سری تخصیص‌های ارزی به شرکت های تولید کننده دارو بود.

وی همچنین گفت: ثبت سفارش شرکت های تولیدکننده دارو زیاد است.  این درحالیست که تخصیص ارز برای این شرکت ها منظم نیست. ضمن آنکه در برخی موارد امکان تخصیص ارز هست اما در برخی موارد نمی‌توان پول به راحتی جا به جا کرد و شرکت‌های تولیدکننده دارو برای تامین ماده اولیه و حد واسط دارویی دچار مشکل می‌شوند به طوری که در حال حاضر برای شرکت های تولید کننده ای که مواد اولیه خود را از کشور هند تهیه می کند تامین روپیه به مشکل لاینحلی تبدیل شده است که به رغم مکاتبات و جلسات متعدد که با بانک مرکزی داشتیم هنوز همچنان این مشکل پایدار است.

عبده زاده همچنین اظهار داشت: شرکت های تولید کننده‌ی دارو در کشورکه کشور هند منبع تامین مواد اولیه دارویی اش است به دلیل اینکه روپیه تامین نمی شود دچار مشکل هستند. ضمن آنکه این مشکل متعلق به حالا نیست از ده ماه گذشته با چنین مشکلی دست و پنجه نرم می‌کنند.

وی افزود: این شرایط در کشور چین کمی بهتر است اما کندی در تخصیص ارز نیز موجب شده است که پروسه ی تامین مواد اولیه دارویی از این کشور نیز کمی دچار کندی شود که در مقایسه با شرایط هند بهتر است. همین موضوع یکی از دلایل ایجاد کمبود دارو و اختلال در ذخیره ی دارویی کشورشده است. در حالی که تخصیص ارز دارو که باید به طور منظم انجام شود که براساس آن شرکت های تولید کننده دارو برنامه ریزی کنند این پروسه ی معیوب تا کمبود اقلام دارویی ادامه یافته است.

عبده‌زاده با اشاره به میزان بودجه اختصاص یافته به دارو تصریح کرد: امسال کل سقف ارزی که برای بودجه دارو در نظر گرفتند یک و نیم میلیارد دلار بود که براساس مصوبه مجلس اختصاص به تامین دارو از طریق تولید و واردات یافت. اما نخستین مشکلی که در این زمینه رخ می دهد اینست که این سقف ارزی به هیچ عنوان پاسخگوی نیاز کشور نخواهد بود چون ارزی که برای واکسن و داروهای کرونا نیز استفاده می شود در دل همین بودجه قرار می گیرد. اگرچه قبلا نیز بدون کرونا نیز تخصیص ارز دارویی همیشه دچار مشکل بوده است اما متاسفانه در این شرایط کرونایی نیز هیچ ردیف بودجه جدی ارزی برای دارو در نظر گرفته نشده است.

وی ادامه داد: باید تخصیص ارز برای واکسن و داروی مورد نیازی که برای کرونا تولید و وارد کشورمی شود از ارز داروهای دیگر تفیکیک شده و جدا در نظر گرفته شود . این یک و نیم میلیارد دلاری که برای دارو در نظر گرفته شده قطعا نیاز به بازنگری دارد و مطمئنا در شش ماهه دوم سال ارز ترجیحی وجود ندارد به همین دلیل اولین نکته‌ای که باید در نظر گرفت اینست که تخصیص ارز برای واکسن و داروهای کرونا با داروهای دیگر جدا در نظر گرفته شود ضمن اینکه در بودجه باید یک متمم باشد که در صورت نیاز سقف تخصیص ارز افزایش یابد. تا زمانی که بودجه اصلاح نشود بانک مرکزی امکان تخصیص ارز ترجیحی را نخواهد داشت به این دلیل که سقف ثبت سفارش ها پرخواهد شد.

عبده‌زاده گفت: عمده کمبود های دارویی به نحوه ی تخصیص ارز بازمی گردد. اگر ثبت سفارش و تامین به موقع ارز به راحتی صورت گیرد خود به خود بسیاری از مشکلات صنایع دارویی و تامین دارو در کشور حل خواهد شد. در حالت معمول از ثبت سفارش تا تامین ارز سه تا چهار ماه زمان می برد اما این مساله در مورد کشور هند متفاوت است. چنانچه از زمان ثبت سفارش مشخص نیست که  چه زمانی ارز تخصیص یابد تا مواد اولیه دارو تامین شود به همین دلیل نیز می توان گفت کمبود دارو در کشور متاثر از چگونگی تامین یا تخصیص ارز است .

وی ادامه داد: ضمن آنکه یکی از دلایل کمبود برخی داروها افزایش هزینه های تولید بوده که به رغم این مساله قیمت داروها هیچگونه تغییری نکرده و همین مساله موجب شده است که عملا بسیاری از داروها در حاشیه‌ی ضرر قرار گرفته و دیگر تولید نشوند.

رییس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران تصریح کرد که در حال حاضر نحوه‌ی تامین و تخصیص ارز و زیان ده بودن تولید دارو نقش تعیین کننده ای در تامین یا کمبود دارو دارند. تولیدکنندگان دارو نمی توانند با این شرایط ادامه دهند. باید پوشش بیمه ای اصلاح شود تا حداقل هم شرکت ها دچار آسیب نشوند هم مردم. این مسائل به نظر من از چالش های دولت بعدی است که باید در بحث برنامه ریزی و بودجه ریزی به آن دقت شود.

وی گفت: هفته ی گذشته جلسه ای با بانک مرکزی، برخی اعضای کمیسیون بهدشت مجلس و مسوولان سازمان غدا و دارو داشتیم که قرار شد  منابعی را درا ین هفته برای تولید کنندگان دارو در نظر گرفته شود.
 
 
 
برچسب‌ها:

کمبود اقلام دارویی کشور شدت گرفته است

به اشتراک بگذارید: